Aruba

Patiënten met aderverkalking gedotterd

ORANJESTAD – Onlangs zijn in het Dr. Horacio E. Oduber Hospital twee patiënten behandeld aan aderverkalking via de dottermethode. Op Aruba was een dergelijke ingreep niet eerder uitgevoerd. 

Cardioloog Casper Laclé was de verantwoordelijke chirurg. ,,We kunnen trots zijn dat we deze stap hebben gemaakt. De techniek wordt al toegepast in Europa en Amerika, maar in Latijns Amerika zijn slechts enkele artsen uit Argentinie en Chili opgeleid om dit te doen. In het Caribische gebied is Aruba de eerste.” Voorheen werden patienten die aan aderverkalking moesten worden geholpen, naar Colombia overgebracht voor een veel ingrijpender operatie.

Kransslagaders kunnen vernauwd raken door een opeenhoping van cholesterol, kalk en klontjes van bloedplaatjes (plaque). Dit proces heet slagaderverkalking en wordt ook atherosclerose genoemd. Langs een plaque kan minder bloed stromen en zo krijgt het hart minder zuurstof dan het nodig heeft. De patient kan dit voelen als kortademigheid bij inspanning of als pijn op de borst (angina pectoris). De aandoening kan uiteindelijk leiden tot een hartinfarct, waarbij een deel van de hartspier afsterft door gebrek aan zuurstof.

De behandeling van vernauwde kransslagaders via een hartkatheter (een slangetje door de bloedvaten), wordt gewoonlijk dotteren genoemd. Dit is een veel toegepaste behandeling, waarbij door middel van het opblazen van een ballonnetje en het bijna altijd plaatsen van een stent, de vernauwing wordt opgeheven.

Deel dit artikel