Aruba

Zeventien stormen verwacht in komend orkaanseizoen

Zeventien stormen verwacht in komend orkaanseizoen

WILLEMSTAD – Naar verwachting ontstaan dit jaar meer orkanen boven de Atlantische Oceaan dan normaal. Dat meldt de Colorado State University. Daarmee kunnen de Verenigde Staten en Caribische eilanden zich opnieuw opmaken voor een actief orkaanseizoen.

Vorig jaar kwam het tot dertig tropische stormen en orkanen met naam, een record. De orkaanexperts voorzien voor dit jaar zeventien stormen met naam. Daarvan bereiken er acht de status van orkaan en vier daarvan groeien uit tot zware orkaan. Categorie 3 of hoger. De eerste storm met naam gaat Ana heten. Het orkaanseizoen begint 1 juni.

Geen Griekse letters meer

2020 was een zeer actief Atlantisch orkaanseizoen. Er ontstonden in het seizoen veel wervelstormen die een naam kregen. De vastgestelde namenlijst werd helemaal gebruikt en omdat er meer orkanen ontstonden dan de namenlijst lang was moest er volgens de regels worden uitgeweken naar het Griekse alfabet.

Zo kregen we in 2020 na storm Wilfred te maken met Alpha, Beta, Gamma, Delta, Epsilon, Zeta, Eta, Theta en Iota. Griekse letters waren pas eenmaal eerder nodig geweest. Dat was in 2005. De verwachting is echter dat backup lijsten door het warmer wordende klimaat en daarmee ook het steeds warmer wordende oceaanwater vaker nodig zullen zijn.

Het gebruik maken van de Griekse letter als stormnamen bleek afgelopen jaar enkele nadelen te hebben:

  • Het ging in de media vaak meer over de Griekse letter zelf dan over de storm.
  • In sommige regio’s werken de letters niet goed, omdat ze te verwarrend zijn met de eigen taal.
  • De uitspraak van enkele letters lijkt te veel op elkaar. Dit geldt vooral voor Zeta, Eta en Theta. Dit was zeer verwarrend op het moment dat twee van deze stormen tegelijk actief waren.
  • Als een orkaan veel impact heeft gehad wordt deze naam nooit meer gebruikt. Dit zou raar zijn om te doen met het Griekse alfabet en ook niet lang houdbaar zijn.

In plaats van het Griekse Alfabeth wordt er nu een reservelijst aangemaakt (met dank aan weerplaza.nl):

Deel dit artikel