Aruba

Rechtszaak om kiezersregister

Rechtszaak om kiezersregister

AVP, de grootste tegenstander van de huidige regeringspartij MEP bij de verkiezingen van vrijdag, heeft gisteren in een rechtszaak bezwaar gemaakt tegen de beslissing om het kiezersregister niet af te geven aan de politieke partijen. De rechter doet woensdag uitspraak.

Volgens de Arubaanse Kiesverordening hebben de partijen die meedoen aan de verkiezingen recht op een exemplaar van het kiezersregister. Partijen sturen vertegenwoordigers naar de stembureaus met die namenlijsten. Hun taak is om af te vinken wie allemaal komen stemmen. Zo kan worden gecontroleerd of er niet gerommeld wordt met oproepkaarten en ‘ghost voters’.

Minister-president Evelyn Wever-Croes haalde onlangs een streep door deze praktijk, na een oproep van een bezorgde burger. Die had ontdekt dat de overheid op die manier namen, adressen en geboorteplaats en -datum van kiesgerechtigden afgeeft. De premier verwees naar internationale verdragen voor de bescherming van de privacy van burgers. 

De andere partijen eisen het kiezersregister op. Ze vrezen dat de MEP bezig is met een strategie om de verkiezingen te manipuleren en willen controle kunnen uitoefenen. Ze vinden het uitermate verdacht dat de regering eerst op dubieuze gronden opstapt, waardoor er vervroegde verkiezingen komen. Daarna kwam er een plan om de stembiljetten te scannen en nu wordt besloten het kiezersregister niet af te geven. De partijen zijn zeker niet tegen bescherming van de privacy van burgers, maar vinden het bizar dat de MEP bijna vier jaar de tijd heeft gehad om de wet aan te passen en nu daags voor de verkiezingen ad hoc beslissingen neemt die bepalend zijn voor de controle op de uitslag.

Deel dit artikel