Nieuws op Aruba

Stemmen en oproepkaarten te koop

ORANJESTAD – Verschillende stemgerechtigde personen bieden hun stem of hun oproepkaart voor de verkiezingen te koop aan. Het verkopen van een stem of een stem kopen is echter strafbaar en kan een gevangenisstraf opleveren van twee jaar of een gelijkwaardige geldboete. 

Op Facebook zijn aanbiedingen te vinden voor bedragen van 500 tot duizend florin. Ene Marilu verkoopt haar stem online: ,,500 florin is niet slecht. Wie betaalt mij om voor hem of haar te stemmen?”. Een politicus kan op die manier illegaal aan een stem komen. Een man laat weten dat politieke kandidaten met hem contact kunnen opnemen om zijn stem te kopen. Als er meer kandidaten interesse hebben, organiseert de verkoper in kwestie een bieding. Hij sluit zijn oproep af met de mededeling dat hij een foto zal maken van zijn stembiljet om op 25 juni te bewijzen naar welke kandidaat zijn stem is gegaan.

Het kopen of verkopen van een stem is strafbaar, maar het is ook niet toegestaan een foto te maken van het stembiljet. 

Deel dit artikel