Aruba

Hertelling komt er niet

Hertelling komt er niet
Archieffoto Glenn Thode

De voorlopige uitslag van de parlementaire verkiezingen is definitief. Dat heeft de voorzitter van de hoofdstembureau, Glenn Thode, bekend gemaakt.

In de trouwzaal van het stadhuis was het rustig. Per politieke partij werden maximaal twee vertegenwoordigers toegelaten. Pers en publiek werden geacht de vergadering via livestream te volgen.

Commotie was er overigens genoeg. Onder de aanwezige politici was veel verontwaardiging over de beslissing om geen hertelling te houden. Bekend is dat de AVP in elk geval een hertelling wilde van de ongeldige stemmen. Volgens de waarnemers van de groene partij zijn relatief veel AVP-stemmen afgekeurd. Partijlid Rene Herde stond buiten met 3000 handtekeningen om hertelling te eisen, maar kwam de zaal niet in.

Zijn partijgenoot Pedro Croes liet weten dat in elk geval bij stembureau 7 iets is misgegaan. Hijzelf had daar zijn stem uitgebracht, samen met familieleden. In de uitslag blijkt in dat stemdistrict geen enkele stem op Croes te zijn uitgebracht, terwijl de man op zichzelf heeft gestemd.

Een soortgelijk verhaal komt van MAS-kandidaat Aquanette Gun. Ook die had op zichzelf gestemd en verschillende familieleden verklaarden hetzelfde te hebben gedaan. Ze hadden gestemd bij het Fatimacollege, maar daar werd geen enkele stem op Gun geteld.

Volgens Thode is er echter geen bewijs van fraude en wordt daarom niets gedaan met de klachten. Nu de uitslag definitief is worden de nieuwe parlementariërs op 7 juli ingezworen.

Deel dit artikel