Nieuws op Aruba

Aruba werkt aan beter milieu

ORANJESTAD – Directie Natuur en Milieu (DNM) blijft zich inzetten voor een beter milieu. Momenteel loopt een campagne om de bevolking bewust te maken van het belang van het beperken van het gebruik van plastic producten voor eenmalig gebruik.

De Landsverordening verbod voor het milieuschadelijke producten is een jaar geleden in werking getreden na goedkeuring door de Staten in november 2019. Deze wet heeft betrekking op kunststoffen voor eenmalig gebruik en op producten die oxybenzone bevatten, zoals sunblocks en zonnebrandmiddelen.

Plastic wordt overal in het milieu aangetroffen en dit leidde tot de wereldwijde oproep om het gebruik van plastic te verminderen en plastic producten voor eenmalig gebruik te verbieden. ,,Plastic is een door de mens gemaakt materiaal dat niet volledig afbreekt. Het breekt af in kleinere stukjes en blijft in het milieu, water en ook onze voedselvoorziening. Plastic schaadt niet alleen onze natuur en ons ecosysteem. Vissen eten deze plastic fragmenten en mensen eten op hun beurt de vis, inclusief de microplastics die door de vissen zijn geconsumeerd”, zo legt DNM uit.

Door het invoeren van het importverbod van wegwerpplastic, worden minder artikelen weggegooid. Bedrijven gebruiken nu biologisch afbreekbare producten als vervanging voor de traditionele plastic producten voor eenmalig gebruik. DNM is nog niet tevreden: ,,Naast wat er al wordt gedaan, moeten we andere opties zoeken om het milieu te helpen beschermen. Denk aan producten die direct worden weggegooid en die niet opnieuw kunnen worden gebruikt. Zeg nee tegen plastic rietjes en koop in plaats daarvan herbruikbare rietjes van metaal. Neem bij aankoop van koffie een eigen mok mee en weiger kartonnen bekers. Als u afhaalmaaltijden bestelt, weiger dan plastic bestek zoals plastic lepels, vorken en messen. Stop met het kopen van flessenwater, maar investeer in een herbruikbare waterfles en vul deze met kraanwater. Koop maaltijdcontainers in plaats van plastic of schuimdozen, papieren zakken of aluminiumpapier. Beperk de aankoop van frisdrank of dranken in plastic flessen of blikjes. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens gezond.”

Deel dit artikel