Nieuws op Aruba

Consumenten krijgen weer meer vertrouwen

ORANJESTAD – In het tweede kwartaal van 2021 zijn consumenten optimistischer geworden. Uit onderzoek van de Centrale Bank van Aruba blijkt dat de consumentenvertrouwenindex steeg met 3,1 indexpunt tot 96,7.

Tegen het einde van het tweede kwartaal waren de belangrijkste zorgen van de consument de prijsniveaus. Maar liefst 86 procent van de ondervraagden verwachtte dat de prijzen de komende zes maanden stijgen, terwijl 54 procent van de respondenten van mening was dat de financiële situatie van hun huishouden werd beïnvloed door de COVID- 19 pandemie en economische maatregelen. Dat is drie procentpunt minder dan in het vorige kwartaal. 

Ook geeft 46 procent van de ondervraagden aan dat het vinden van een baan de afgelopen zes maanden moeilijker is geworden. In het eerste kwartaal was dat nog zeventig procent. Ook zag 46 procent de financiële positie van de overheid verder verslechteren, wat negentien procentpunt minder is dan in het voorgaande kwartaal. Hoewel 21 procentpunt minder in vergelijking met het vorige kwartaal, gaf 43 procent aan zich nog steeds zorgen te maken dat COVID-19 een bedreiging voor hun persoonlijke gezondheid is. 

In het tweede kwartaal van 2021 gaf 67 procent aan dat geen goed moment is voor het kopen van een auto, 62 procent gaf aan dat geen goed moment is voor het afsluiten van een lening, terwijl 57 procent meldde het afsluiten van een hypotheek op dit moment geen goed idee te vinden. Bijna vijftig procent gaf aan dat op vakantie gaan niet gepast is. 

Deel dit artikel