Nieuws op Aruba

Kritiek op voordracht acht ministers

Foto – MAS-leider Marisol Lopez-Tromp

ORANJESTAD – Hoewel de inkt op het regeerakkoord nog maar nauwelijks droog is, vallen de oppositieleden uit de Staten van Aruba al over elkaar heen in hun kritiek. Over de gehele linie vragen Parlementariërs zich af of de kleine coalitiepartij RAIZ wel iets in te brengen heeft. Daarnaast vindt men de aanstelling van acht ministers een vorm van kiezersbedrog.

De leider van Accion 21, Miguel Mansur, vindt het regeerakkoord onverantwoord. ,,Aruba moet zwaar bezuinigen, vooral op de personeelskosten en dan krijgen we een regering met acht ministers. Elke minister extra kost het Land een miljoen florin.” Mansur bracht in herinnering dat MEP-leider Evelyn Wever-Croes in 2017 campagne voerde met als een van de speerpunten dat zeven ministers voldoende was.

Ook de verdeling van de portefeuilles vindt Mansur een grap. ,,RAIZ heeft de portefeuilles Economische Zaken, Communicatie, Duurzame Ontwikkeling, Integriteit, Natuur, Transport en Ouderenzorg binnengehaald. Alle zware portefeuilles zijn bij de MEP terechtgekomen.” Hij begrijpt niet hoe de kleine coalitiepartner daarmee akkoord heeft kunnen gaan. ,,RAIZ krijgt twee ministersposten, maar de personen in kwestie zijn niet meer dan coördinatoren van Evelyn.”

MAS-leider Marisol Lopez-Tromp vindt het ook onbegrijpelijk dat de formateur is teruggekomen op haar uitlatingen van vorig jaar dat zeven ministers voldoende is om Aruba te besturen. ,,Toen werd dat als argument gebruikt om geen nieuwe minister te benoemen nadat ze mij eruit hadden gewerkt.” Ook zij wijst op de extra kosten die de instelling van een extra ministerie met zich meebrengen. ,,Iedereen weet dat we moeten bezuinigen. Ambtenaren en gelijkgestelden moeten inleveren, maar de regering doet daar niet aan mee.” Verder vindt ze de verdeling van de verantwoordelijkheden binnen de regering onevenwichtig. ,,RAIZ heeft een pretpakket gekregen, een zoethoudertje.”

Deel dit artikel