Nieuws op Aruba

Deltavariant slecht voor toerisme op Aruba

ORANJESTAD – De Aruba Hotel & Tourism Association (AHATA) meldt dat het toerisme in de maand augustus duidelijk te lijden heeft gehad van de corona-ontwikkelingen. Vanwege de vele besmettingen op het eiland door de Deltavariant van het virus, gaven de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten het advies om niet-noodzakelijke reizen naar Aruba te vermijden. Uit de cijfers blijkt dat veel mensen daar gehoor aan hebben gegeven.

Al in juli, toen de coronabesmettingen hoog opliepen, werden veel reserveringen afgezegd. Dat heeft geleid tot een lagere bezettingsgraad van de hotels. In augustus kwam die uit op 70,9 procent, wat 18,4 procent lager is dan in juli.  De vooruitzichten waren dat de bezetting zou uitkomen op 77 procent, maar dat is vanwege de Deltavariant niet gerealiseerd. 

De gemiddelde kamerprijs was in augustus 252,72 dollar, wat 6,2 procent meer in dan in augustus 2019. De opbrengst per beschikbare kamer kwam daarmee uit op 179,25 dollar, 13,3 procent minder dan twee jaar geleden. 

In de eerste acht maanden van 2021 bedroeg de gemiddelde bezettingsgraad van de hotels op Aruba 53 procent. De kamerprijs was gemiddeld tien procent lager dan in dezelfde periode in 2019 en de opbrengst per kamer 45 procent lager.

Ook de timesharesector had last van de deltavariant. De voorspelde bezetting van 84 procent werd niet gehaald, maar bleef hangen op 79 procent.

Deel dit artikel