Nieuws op Aruba

Ewald Biemans van Bucuti & Tara, spreker op VN-klimaatconferentie ‘COP26’

ORANJESTAD – Meer dan honderd politieke wereldleiders, koningin Elizabeth en tienduizenden onderhandelaars, regeringsvertegenwoordigers, bedrijven en burgers zullen aanwezig zijn op COP26 voor twaalf dagen klimaatdiscussies en -onderhandelingen, die tot nu toe worden beschouwd als ’s werelds belangrijkste top over klimaatverandering. Ewald Biemans, eigenaar van het Arubaanse Bucuti & Tara Beach Resort spreekt hen toe.

Als enige hotel dat CO2-neutraal is gecertificeerd in het Caribisch gebied, en met een repliceerbaar model waarvan wordt aangenomen dat het een aanzienlijke impact kan hebben vanwege het grote aantal horecabedrijven over de hele wereld, heeft de VN in 2020 de felbegeerde Climate Action Award toegekend aan Bucuti & Tara Beach. Biemans is daarom uitgenodigd om zijn succes te presenteren aan de bezoekers van de conferentie en zal worden geëerd tijdens een ceremonie op 9 november bij COP26, Glasgow, Verenigd Koninkrijk.      

Al bijna drie decennia brengt de VN bijna elk land op aarde samen voor wereldwijde klimaattopconferenties – COP’s genaamd – wat staat voor ‘Conferentie van de Partijen’. In die tijd is klimaatverandering van een minder bekend probleem uitgegroeid tot een wereldwijde prioriteit. 

Toonaangevende klimaatwetenschappers over de hele wereld zien bewijs en waarschuwen dat onomkeerbare veranderingen in de klimaatsystemen van de aarde aan de gang zijn en ons in een staat van planetaire noodtoestand brengen. Wereldwijde opwarmingsomstandigheden met een temperatuurstijging van 9 graden Fahrenheit worden niet uitgesloten. De zeespiegelstijging van 20 tot 30 voet die daardoor ontstaat zou resulteren in het volledige verlies van de koraalriffen van de wereld en het Amazonewoud. Kustgebieden zoals de oostkust, grote delen van Azië en alle Caribische eilanden komen onder water te staan, waardoor miljoenen mensen worden verdreven die klimaatvluchtelingen zullen worden omdat grote delen van de planeet onbewoonbaar zullen zijn. COP26 is in reactie op deze wereldwijde noodsituatie bedoeld om een ​​plan te maken met als doel de opwarming te beperken tot 2,7 graden Fahrenheit (1,5 graden Celsius).

Het is 29 jaar geleden sinds de wereldberoemde Rio de Janeiro Earth Summit van de Verenigde Naties in 1992 en Ewald Biemans, eigenaar/CEO van Bucuti & Tara Beach Resort is nog steeds net zo geïnspireerd als de dag dat hij de oproep tot actie hoorde die toen aan de wereld werd gegeven. Biemans, een fervent nieuwsvolger, las en bekeek alle berichtgeving die hij kon vinden toen de cruciale bijeenkomst in 1992 plaatsvond. Door het te beschrijven als “een wake-up call”, versnelde de conferentie Biemans’ inspanningen om zijn hotel volledig klimaatneutraal te maken.

Achtentwintig jaar later werd Bucuti & Tara het eerste hotel in de geschiedenis van de Verenigde Naties dat de felbegeerde Global UN 2020 Climate Action Award voor Climate Neutral Now won. 

Deel dit artikel