Nieuws op Aruba

Openbaar ministerie positief over uitspraak

Foto - Officier van Justitie Patrick van der Biezen
Archieffoto – Officier van Justitie Patrick van der Biezen

ORANJESTAD – Oud-minister van Sociale Zaken en Arbeid, Paul Croes hoorde gisteren dat hij voor drie jaar de cel in moet. Officier van Justitie Patrick van der Biezen wees met genoegen op de beslissing van het Hof in hoger beroep dat Croes op alle punten schuldig is bevonden.

De oud-minister werd in eerste aanleg in februari 2019 veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaren vanwege ambtelijke omkoping, witwassen, ambtsmisbruik, illegale tewerkstelling en deelneming aan een criminele organisatie. Hij vond die straf te hoog en het OM vond die te laag, dus beiden gingen in beroep.

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt het een belangrijk punt dat het Hof alle aanklachten heeft toegewezen, waar de rechter in eerste aanleg niet alles bewezen achtte. Dat gold overigens niet voor de zaak tegen de echtgenote van Croes, Melony Croes-Paesch. Die werd verdacht van witwassen en het illegaal in dienst hebben van een huishoudelijke hulp. Alleen die laatste aanklacht achtte het Hof bewezen en daarvoor is een straf van 120 uur dienstverlening opgelegd.

Het OM had het Hof gevraagd de voorwaardelijk invrijkeidsstelling van Croes op te heffen, maar daar gingen de rechters niet in mee. Croes blijft dus voorlopig op vrije voeten.

Het OM gaat de uitspraak bestuderen en bepaald dan of de gang naar de Hoge Raad wordt gemaakt. 

Deel dit artikel