Nieuws op Aruba

Van afvalwater naar duurzame hulpbron 

Minister van Integriteit, Natuur, Transport en Ouderenzorg – Ursell Arends

ORANJESTAD – Sinds 2018 is het onderwerp RWZI (Ruilwaterzuiveringsinstallatie) geëscaleerd naar een dringend niveau. De overheid werkt aan een duurzame oplossing. ,,De huidige toestand van de RWZI in Bubali brengt onze enige economische pilaar, ons toerisme, in gevaar”, aldus minister Ursell Arends, minister van Natuur.

,,We moeten erbij stilstaan ​​en beseffen dat dit probleem de hele gemeenschap van Aruba treft. Het is tijd om dit probleem serieus aan te pakken voordat het te laat is’, zei de bewindsman. “De huidige toestand van de faciliteiten vormt een potentieel gevaar voor onze gezondheid en het milieu.”

“We hebben een upgrade uitgevoerd van een enkele faciliteit naar drie faciliteiten, maar hebben er nooit voor gezorgd dat we de nodige middelen hadden om deze zuiveringsinstallaties operationeel te houden”.

Arends schetste de problemen in het kort: ,,Tijdens de Covid-shutdown realiseerden we ons dat 65 procent van het door de Bubali-faciliteit te verwerken afvalwater, door het toerisme wordt geproduceerd. Tijdens de shutdown was de hoeveelheid water die in Bubali werd ontvangen 3000 kubieke meter minder, waardoor het water ook veel helderder naar de Bubali Plas werd gestuurd. Sinds de heropstart van het toerisme na de sluiting is de toestand aan de Bubali Plas weer verslechterd doordat de bacteriën niet genoeg tijd hebben om het afval in het water af te breken.”

Binnenkort wordt een businessplan afgerond, waarbij de technische expertise van DOW als leidraad wordt gebruikt om een ​​financieel plan te maken voor een project dat moet leiden tot een duurzame oplossing, waarbij het schone water optimaal kan worden gebruikt.

Deel dit artikel