Nieuws op Aruba

BTW-stelsel Aruba gaat in op 1 januari 2023

BTW-stelsel Aruba gaat in op 1 januari 2023
Financiënminister Xiomara Maduro

ORANJESTAD – De regering van Aruba heeft bekend gemaakt dat het eiland op 1 januari 2023 overstapt op een BTW-stelsel (Belasting Toegevoegde Waarde) dat in de plaats komt van de huidige omzetbelasting. Ondernemers en de belastingdienst hebben dus nog bijna veertien maanden de tijd om zich erop voor te bereiden. 

Volgens de Financiënminister Xiomara Maduro wordt het tarief 12,5 procent. De werkgeversorganisaties zijn wel blij dat het nu eindelijk gaat gebeuren. Ze dringen al jaren aan op het vervangen van het cumulatieve stelsel van de omzetbelasting BBO door de een of andere vorm van Value Added Tax (VAT), zoals de BTW. Ook het IMF raadt de invoering aan. Overigens is invoering van BTW een van de voorwaarden uit het Landspakket Aruba, dat gekoppeld is aan de financiële steun uit Nederland.

Het grote voordeel van BTW is dat iedereen die betaalt en dat ondernemers met de BTW die zij hun afnemers in rekening brengen, de BTW die zij hun leveranciers hebben betaald, mogen verrekenen. Daardoor is veel beter te controleren dat alle ondernemers aan hun verplichtingen voldoen. Als de BTW wordt ingevoerd, worden verschillende andere belastingen afgeschaft. Daardoor leidt de invoering van de BTW in principe niet tot prijsstijgingen. 

Deel dit artikel