Nieuws op Aruba

Grenzen met Venezuela langer dicht

ORANJESTAD – De regering heeft besloten het verzoek van een groep burgers van Venezolaanse komaf voor heropening van de grenzen met Venezuela niet in te willigen. Dat verzoek werd onlangs ingediend op het bestuurskantoor.

In september werd besloten de grenzen met Venezuela nog eens drie maanden langer dicht te houden. Venezuela sloot de grenzen met Aruba in februari 2019, omdat de Arubaanse regering naar de mening van de Arubaanse zuiderburen te weinig deed om de smokkel van vooral koper, tegen te gaan. In mei van dat jaar wilde het regime in Caracas de grenzen weer openen, maar Aruba ging daar niet in mee. In eerste instantie werd sluiting voor een maand afgekondigd, maar daarna volgde steeds een verlenging met drie maanden.

Volgens minister-president Evelyn Wever-Croes is Aruba nog onvoldoende voorbereid op een mogelijke toestroom van Venezolaanse burgers en blijft de grens daarom dicht. ,,Op dit moment staat Aruba voor grote uitdagingen die al onze energie opeisen. De economie herstelt zich, maar we moeten zorgen dat eerst de mensen op Aruba weer aan het werk kunnen. Dat is onze prioriteit.” Wat ook een rol speelt is het risico van het coronavirus. De regering wil eerst een goed beeld van hoe de Venezolaanse regering deze crisis aanpakt, voordat de grens opengaat en er wellicht besmette mensen naar Aruba komen. Op 10 december wordt bekeken of langere sluiting nodig is.

Dat de kans op snelle heropening niet groot is, blijkt uit de uitlatingen van de premier. Die sprak van ‘diepgaande diplomatieke gesprekken’ die nodig zijn om duidelijke afspraken te maken met Caracas over regulering en controle van de zee- en luchtvaart. 

Deel dit artikel