Nieuws op Aruba

Vertrouwen van bedrijven neemt toe

ORANJESTAD – Ondernemers verwachten dat de economie de komende tijd een stijgende lijn laat zien. Dat blijkt uit onderzoek van de Centrale Bank van Aruba (CBA). Het vertrouwen blijft wel beperkt. 

CBA heeft onlangs haar Business Perception Survey (BPS) voor het derde kwartaal van 2021 afgerond. De BPS beoordeelt de economische sentimenten van lokale bedrijven, evenals de impact van de COVID-19-pandemie op hun bedrijfsactiviteiten. In het derde kwartaal van 2021 steeg de Business Perception Index (BPI), die de huidige en de economische omstandigheden op korte termijn omvat, met 0,3 indexpunt tot 106,8, wat een weerspiegeling is van de aanhoudende verbetering van het ondernemerssentiment.

De boost in het ondernemerssentiment was het gevolg van versterking van zowel de huidige als de toekomstige economische omstandigheden op korte termijn. De index van de huidige economische toestand noteerde een groei van 0,8 indexpunt tot 106,2, tegenover 105,4 in het tweede kwartaal van 2021.

De index voor de toekomstige economische toestand op korte termijn daalde met 0,2 indexpunt van 107,7 in het tweede kwartaal van 2021 naar 107,5 in het derde kwartaal van 2021. Het percentage respondenten dat een positieve economische groei verwacht in de komende twaalf maanden is gedaald, namelijk met 12,1 procentpunt tot 49,2 procent. Ondertussen groeiden de verwachtingen van een vlakke economische groei in de komende twaalf maanden met 11,9 procentpunt tot 34,4 procent, tegen 22,6 procent in het tweede kwartaal van 2021. 

Wat de impact van de COVID-19-pandemie betreft wees bijna 28 procent van de respondenten (27,9 procent) erop dat de COVID-19-pandemie een aanzienlijke impact blijft hebben op hun bedrijfsomzet, die 4,6 procentpunt minder was dan in het tweede kwartaal.

Deel dit artikel