Nieuws op Aruba

Dande festival in virtuele vorm

ORANJESTAD – Het Dande festival gaat door, maar wordt net als vorig jaar in virtuele vorm geproduceerd. Dit is vanwege de aanhoudende Covid-19 pandemie en op basis van de aanbevelingen van het Crisisteam. Het festival wordt vandaag en morgen georganiseerd.

Dande is volgens Cultuurminister Xiomara Maduro een belangrijk onderdeel van de Arubaanse cultuur. ,,Technologie maakt het voor de hele gemeenschap mogelijk om vanuit hun veilige thuis van het Dande Festival te genieten. Het is misschien anders dan we gewend zijn, maar er is geen andere manier. Het Dande Festival  wordt live uitgezonden op televisie, radio, sociale media en alle andere virtuele platforms. De lokale media worden ook verzocht om dit festival uit te zenden, zodat het elk huis op Aruba bereikt.”

Met Nieuwjaar is het een Arubaanse traditie dat groepen rondtrekkende muzikanten, de Dande, hun lied van vrede, geluk, beste wensen wil en voorspoed “Ay Nobe”, dat nieuw jaar betekent, van deur tot deur zingen, om familie, kennissen en vrienden een gelukkig nieuw jaar toe te wensen. Het koor herhaalt het Ay Nobe refrein, dat aansprekend werkt, door de levendige melodie. De muziekinstrumenten die worden gebruikt zijn de cuarta, een viersnarig Venezolaans instrument, gitaar, accordeon of viool, de wiri een metalen rasp en de tambú, een soort trom. Als waardering stopt elke persoon die toegezongen wordt, geld in de hoed van de zanger.

Jaarlijks wordt een festival georganiseerd, waarbij de beste zangers worden gekozen.

Deel dit artikel