Nieuws op Aruba

Ook in november herstel toerisme

ORANJESTAD – In november hebben 79.870 verblijfstoeristen Aruba bezocht. Volgens Aruba Tourism Authority (ATA) is dat aantal 88 procent van het aantal bezoekers van twee jaar eerder, het laatste jaar voordat de coronapandemie Aruba bereikte.

Anders dan in het verleden, bezochten relatief veel Nederlanders het eiland. Dat is volgens ATA een trend die al sinds de zomer van dit jaar te zien is. In cijfers: +39 procent (juli), +34 procent (augustus), +27 procent (september), +23 procent (oktober) en november +18 procent. Bij elkaar gaat het om 46.515 bezoekers. Het aandeel Amerikanen in de toeristenstroom daalde sinds mei van 2021 niet onder de negentig procent van de resultaten uit 2019. Het eiland werd bezocht door 609.842 gasten uit Noord Amerika.

ATA is positief over het herstel van het toerisme, veruit de belangrijkste inkomstenbron van Aruba. In de eerste elf maanden van 2021 kwamen 717.014 bezoekers naar het eiland. Dat betekent voor heel 2021 een herstel van 72 procent ten opzichte van 2019.

Het cruisetoerisme leek sinds halverwege dit jaar bezig met een opmars. Onlangs werd deze positieve trend ruw onderbroken toen meerdere cruiseschepen te maken kregen met coronabesmettingen en niet mochten aanleggen in de haven van Oranjestad.

Het herstel van de economie is nog niet volledig, maar op de goede weg. Volgens de Centrale Bank van Aruba heeft het toerisme in het eerste halfjaar van 2021 een bedrag van 1279,1 miljoen florin opgeleverd, wat slechts negen procent minder is dan het jaar 2020, toen halverwege de maand maart de grenzen werden gesloten.

De autoriteiten dringen er bij de bevolking op aan om zich vooral aan de coronamaatregelen te houden, om te zorgen dat het toerisme zich kan blijven ontwikkelen. Aruba heeft momenteel te maken met een zeer heftige vijfde coronagolf en de vele besmettingen hebben een zeer nadelig effect op het toerisme.

Deel dit artikel