Nieuws op Aruba

Vakbonden op Aruba dreigen met staking

Vakbonden houden een persconferentie | Foto: NoticiaCla

ORANJESTAD – De ongeveer vijftien vakbonden die opkomen voor de belangen van ambtenaren en gelijkgestelden, beraden zich vandaag op vervolgstappen. Ze willen de regering onder druk zetten, nadat die eind vorige week liet weten dat de financiële situatie het beëindigen van de korting op de salarissen niet toelaat. Een staking dreigt.

Na enkele maanden van brieven en overleg, is er nog steeds geen vooruitgang in het conflict. De bonden willen af van de 12,6 procent salariskorting, terwijl de regering stelt dat die deel uitmaakt van de afspraken met Nederland rond de liquiditeitssteun. Volgens de ministers is er daarom geen enkele mogelijkheid om de korting te stoppen.

Daarnaast wijst de regering op de problemen waar de private sector mee te kampen heeft. Terwijl de bedrijven in de toeristische sector weer goed draaien, zijn er veel bedrijven in andere sectoren die alleen met financiële steun het hoofd boven water kunnen houden.

Medewerkers van die bedrijven moeten twintig tot veertig procent van hun salaris inleveren in ruil voor salarissteun. De regering vindt dat de ambtenaren met 12,6 procent inhouding, het nog relatief goed hebben. 

Deel dit artikel