Nieuws op Aruba

Amnesty op werkbezoek in Curaçao en Aruba 

WILLEMSTAD/ORANJESTAD – Amnesty International brengt van 13-19 maart een bezoek aan Curaçao en Aruba. De organisatie spreekt met onder andere minister-president Gilmar Pisas, gouverneur  Lucille George-Wout, Statenleden en maatschappelijke organisaties over de positie van gevluchte Venezolanen in de landen. 

Een Amnesty-delegatie, bestaande uit directeur Dagmar Oudshoorn en onderzoeker Yara Boff Tonella, bezochten Curaçao en Aruba in december vorig jaar, naar aanleiding van het rapport Nog steeds niet veilig. Daaruit bleek dat er nog veel zorgen zijn over de behandeling van Venezolanen, onder meer over de falende beschermingsprocedure, het detineren van kinderen en de inhumane omstandigheden in de vreemdelingenopvang.  

Tijd voor concrete stappen 

Begin januari dit jaar kondigde toenmalig staatssecretaris Knops aan de steun aan Curaçao op het gebied van de vreemdelingenbewaring stop te zetten, omdat Curaçao te weinig voortgang had geboekt op het gebied van ‘immateriële’ omstandigheden. Amnesty vond dit een positieve stap, omdat hiermee voor het eerst consequenties werden verbonden aan mensenrechtenschendingen in detentie; hopelijk leidt dit concrete verbetering.  

Dagmar Oudshoorn: “We zijn verheugd dat de heer Pisas staatssecretaris Van Huffelen de vreemdelingenbewaring heeft laten zien. We hopen dat de hernieuwde samenwerking zorgt voor een humaner opvangbeleid. We hebben ook nog veel zorgen over de beschermingsprocedure en het detineren van kinderen. Wij hopen dat Curaçao nu echt concrete stappen neemt in het verbeteren van de mensenrechtensituatie, en dat Nederland daar desgewenst bij helpt.” 

Dagmar Oudshoorn-Tinga en Ieteke Inchi Witteveen in gesprek met Richard Kramers, directeur vreemdelingentoezicht tijdens hun bezoek aan de Guarda nos Costa vreemdelingenbarakken op Aruba december 2021

Tijdens het werkbezoek van Van Huffelen gaf minister Pisas aan dat Curaçao al aanbevelingen uit het rapport opvolgt. Oudshoorn: “Wij zijn erg benieuwd naar welke aanbevelingen uit ons rapport Curaçao al opvolgt, en gaan graag in gesprek over hoe de rechten van gevluchte Venezolanen beter beschermd kunnen worden.” 

Amnesty is voornemens de vreemdelingenbarakken in Curaçao te bezoeken. Verder brengt de organisatie op 16 maart ook een kort bezoek aan Aruba, waar de organisatie zal spreken met lokale organisaties en de Nederlandse vertegenwoordiging.  

Deel dit artikel