Aruba

Arubaanse Ombudsman nog niet in de grondwet

De coalitiepartijen in het Arubaanse parlement voelen niets voor een stevig verankerde positie van de Ombudsman in de grondwet. Een amendementsvoorstel uit de vorige regeerperiode om dat te regelen haalde het vandaag niet.

Regeringspartij MEP en Raiz willen een eventueel ontslag van een ombudsman met gewone meerderheid uit kunnen voeren, terwijl het amendement voorstelt om dat met een gekwalificeerde meerderheid te doen, twee derde van de stemmen.

Aruba heeft nog geen ombudsman, maar bevindt zich in de laatste fase van het proces om een ​​eigen ombudsman te krijgen. De ombudsmanwet is al goedgekeurd, alleen de verankering in de grondwet ontbreekt

Aruba is tot nu toe de enige partner in het Nederlandse Koninkrijk die nog geen eigen ombudsman heeft.

Premier Wever-Croes ziet de komst van een Ombudsman op Aruba nu niet vertraagd worden. Ook zonder een grondwetswijziging is dat mogelijk. De oppositie vindt echter dat het nu wel erg makkelijk wordt om een ombudsman weg te sturen, als die tegen de schenen van de regering aanschopt.

Deel dit artikel