Aruba

Persoonlijk sancties ‘vriend’ Poetin: Arubaanse geregistreerde Airbus geblokkeerd

In een nieuwe ronde van sancties hebben de Verenigde Staten maatregelen getroffen die nu ook een Arubaans geregistreerde Airbus raakt. Het gaat om een privévliegtuig van een goede vriend van Putin, miljardair Viktor Vekselberg.

De Amerikanen beschuldigen hem van zakelijke banden met Russische staatsbedrijven en de Russische technologiesector, maar ook van het feit dat hij nauwe banden heeft met Vladimir Poetin en voormalig president Dmitri Medvedev.

Vanwege die banden hebben de VS een megajacht en de Airbus van Vekselberg geblokkeerd met een geschatte gezamenlijke waarde van 180 miljoen dollar, bijna 325 miljoen florin.

Het vliegtuig is volgens de Amerikaanse regering een Airbus A-319-115 geregistreerd op Aruba met nummer P4-MIS, die 90 miljoen dollar, ruim 161 miljoen florin waard zou zijn. 

Het jacht met de naam Tango ligt momenteel bij een scheepswerf in Palma de Mallorca, waar het volgens Mallorca Zeitung wordt gerepareerd. Vekselbergs privéjet zou in het verleden regelmatig zijn geland op de luchthaven van het Spaanse eiland. 

Deel dit artikel