Aruba

Milieuproblematiek Parkietenbos is aan Aruba, maar Nederlandse staatssecretaris blijft alert

Alexandra van Huffelen zegt in een reactie op een brief van Anouk Balentina dat de milieuproblematiek van het Parkietenbos een aangelegenheid en verantwoordelijkheid is van het autonome land Aruba. Maar de staatssecretaris zal de regering van Evelyn Wever-Croes eraan blijven herinneren dat een gezonde leefomgeving voor iedereen in het Koninkrijk van belang is.

Balentina voert met bewoners rondom het Parkietenbos een juridische strijd tegen de in hun ogen illegale wijze waarop de vuilstort daar beheerd wordt. Van Huffelen bezocht bij haar eerste kennismakingsbezoek aan het eiland het Parkietenbos en sprak met Balentina.

Die schreef onlangs een brief aan de staatssecretaris met de titel ‘Wanhoopskreet, taakverwaarlozing en ernstige tekortschieting zorgplicht Arubaanse regering’.

de Vertegenwoordiging van Nederland in Oranjestad
op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rondom het Parkietenbos.
Protest bij Parkietenbos | Foto: Sharina Henriquez/Caribisch Netwerk

Acteren

Volgens Van Huffelen moet Balentina de zaak blijven aankaarten bij het bestuur van Aruba en eventueel de mogelijke wegen in het lokale rechtssysteem te bewandelen.

Of dat advies hout snijdt staat te bezien. De activiste voert die juridische strijd al, maar het Openbaar Ministerie acteert daar niet op en zegt de overheid ruimte te willen geven de problematiek aan te pakken.

Volgens Balentina doet de regering al zestig jaar niets en ook COHO gaat daar niets aan veranderen nu milieu is uitgesloten van het landspakket en Aruba geen financiële middelen noch deskundigheid bezit.

Desondanks hoopt de staatssecretaris op spoedige actie van het Arubaanse bestuur en vraagt Balentina om de Vertegenwoordiging van Nederland in Oranjestad op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rondom het Parkietenbos.

Deel dit artikel