Nieuws op Aruba

Zeeschildpad nestelt op MooMba Beach

ORANJESTAD – Op Goede Vrijdag 15 april werden gasten en medewerkers van MooMba Beach aangenaam verrast door een bezoek van een gigantische lederschildpad die haar eieren legde op het ongerepte strand van de populaire strandbar.

Omdat het ook volle maan was, kreeg ze een toepasselijke naam: LUNA. MooMba Beach had in samenwerking met de zeeschildpaddenstichting TurtugAruba de nodige maatregelen genomen om de veiligheid van het nest te waarborgen.

Het is zeer ongebruikelijk voor een zeeschildpad om haar eieren te leggen op Palm Beach, omdat ze vaak de rustigere gebieden zoals Eagle Beach, Arashi en de noordkust prefereren. LUNA leek echter een vastberaden oog te hebben voor de zanderige westkust van Aruba. Nog opmerkelijker was dat ze het strand bezocht tijdens een feestavond bij MooMba. Op het moment dat ze werd betrapt, belden medewerkers van MooMba Beach zowel de Turtle Hotline als de politie, die het gebied direct afschermde en omstanders op afstand hield. “We weten dat fel licht storend is voor zeeschildpadden omdat ze gedesoriënteerd kunnen raken en we hebben onmiddellijk de lichten gedimd en de verlichting rond het nest uitgedaan”, zegt Dries van Ierberghe, manager van MooMba Beach.

“De politie zorgde ervoor dat het nest werd beveiligd en de vele feestgangers bij MooMba waren getuige van een ongelooflijk en ongewoon zicht.” Met de komende maand verschillende feesten op het programma, heeft MooMba Beach extra maatregelen genomen om het nest te beschermen. Zo worden er tijdens Soul Beach Music Festival extra hoge barricades rondom het nest geplaatst, evenals meerdere waarschuwingsborden.

Edith van der Wal, president van TurtugAruba zegt: “De eieren worden niet beïnvloed door luidere muziek of een feest in de buurt. Omdat het nest goed is beveiligd, zullen de eieren in alle rust rijpen. En uiteindelijk was het LUNA die de locatie voor haar nest uitkoos. Ik denk dat ze ook van feesten houdt”, zegt Van der Wal met een glimlach.

Lederschildpadden worden bedreigd en leven in de Atlantische Oceaan waar het water koeler is, maar ze gaan altijd terug naar hun geboortestrand om hun eieren te leggen. Een lederschildpad legt elke 2 tot 5 jaar een nest en elk nest heeft ongeveer 115 eieren per legsel. Wanneer een onbewaakt nest of een zeeschildpad op het strand wordt gespot, dient men direct de schildpaddenhotline (+297 592-9393) te bellen. Het nest van LUNA op MooMba Beach zal rond 15 juni uitkomen.

Ga voor meer informatie over zeeschildpadden op Aruba naar de Facebook-pagina van de stichting: facebook.com/turtugaruba. Bekijk het interview met Edith van der Wal op YouTube

Deel dit artikel