Nieuws op Aruba

Amerikaanse mariniers oefenen op Aruba

Archieffoto's Defensie Caribisch Gebied van vorig jaar

ORANJESTAD – Amerikaanse mariniers komen oefenen op Aruba. Op 13 juni gaat de oefening Caribbean Coastal Warrior 2022 van start. In deze jaarlijks terugkerende training trainen mariniers van het United States Marine Corps samen met de Nederlandse mariniers van het Marine Squadron Carib. De training duurt enkele weken.

De militaire samenwerking tussen de Verenigde Staten en Nederland is hecht. Het United States Marine Corps en het Korps Mariniers beschouwen elkaar als vaste partners. De Amerikaanse mariniers van het 2nd Reconnaissance Battalion trainen jaarlijks op Aruba als onderdeel van een bilaterale trainingsuitwisseling. Daarnaast trainen Nederlandse mariniers van het Marine Squadron Carib jaarlijks in de Verenigde Staten tijdens de oefening Caribbean Urban Warrior op Camp Lejeune, North Carolina.

Caribbean Coastal Warrior is een training waarbij vooral duikactiviteiten centraal staan. Deze valt gepland samen met de laatste fase van de kikvorsmanopleiding. Op deze manier kan er efficiënt gebruik worden gemaakt van de instructeurs op Aruba en uit Nederland. Hierdoor worden verschillende integratiemomenten gecreëerd en raken beide zijde bekend met elkaars manier van opereren en plannen. Uiteindelijk verbreed en verdiept het de samenwerking van alle partijen. Dit zal bij daadwerkelijke gezamenlijke inzet de effectiviteit vergroten.

Geschikte traininghub

De wateren van Aruba zijn voor de beide marinierseenheden een uiterst geschikte trainingslocatie. Gezien de combinatie van klimaat, watertemperatuur, waterhelderheid en logistieke ondersteuning vanaf Marinierskazerne Savaneta zijn de condities optimaal voor een effectieve en geslaagde training. Caribbean Coastal Warrior past binnen de ambities van Defensie in het Caribisch gebied om zich (internationaal) als militaire trainingshub te positioneren, zowel op land, als op en in het water. Vanuit het Duikteam Carib zullen een aantal leden meetrainen. Het Duikteam Carib is een niche capaciteit die Defensie kan inzetten voor eigen duikwerk zoals inspecties en/of reparaties aan kades en schepen, maar ook voor het ondersteunen van de lokale veiligheidspartners in het Caribisch Gebied.

Deel dit artikel