Nieuws op Aruba

Gemiddeld huishouden op Aruba heeft deze maand 294 gulden meer nodig dan een jaar geleden om rond te komen

ORANJESTAD – Een huishouden op Aruba met twee volwassenen en twee kinderen had in de maand mei 5.046 florin nodig om het hoofd boven water te houden. 

Dat is 294 florin meer dan dezelfde maand vorig jaar, zo berekent het Centraal Bureau voor de Statistiek, CBS, in zijn maandelijkse inflatierapportage.  Een eenpersoonshuishouden heeft 140 florin per maand meer nodig dan vorig jaar april. 2.403 florin om precies te zijn.

Inflatie

De prijzen op Aruba zijn in mei gemiddeld 0,3 procent gestegen ten opzichte van april. Ten opzichte van de laatste twaalf maanden zijn de boodschappen op Aruba in 1,9 procent duurder.

Acht van de twaalf sectoren die gemeten worden om de prijsveranderingen in beeld te brengen, kenden prijsstijgingen. Voedsel en non-alcoholische drankjes werden 1,4 procent duurder, maar de hoogste prijsstijgingen werden gemeten in de sectoren Gezondheid (6,8 procent) en Kleding en schoenen (vijf procent).

Boodschappenmandje

Het boodschappenmandje dat het CBS gebruikt om de inflatie te meten bestaat uit 408 goederen en diensten. Iets meer dan de helft, 212 producten werden duurder in mei, terwijl 119 producten goedkoper werden. 77 producten bleven in prijs gelijk.

Deel dit artikel