Aruba

Update 3: Stroom terug op Aruba, noodvoorziening luchthaven werkte niet

Aruba heeft weer stroom. Twee uur nadat de elektriciteit overal uitviel, wisten technici van het Water- en Energiebedrijf WEB de storing te traceren en op te lossen. Het probleem zat bij de nieuwe energiecentrale.

In maart viel de stroom ook al uit en legde een storing in een andere centrale van WEB alles plat. Zowel WEB als elektriciteitsdistributeur Elmar trokken toen het boetekleed aan. Zij zouden niet adequaat hebben gehandeld, waardoor na de black-out nog een stroomstoring volgde op een deel van Aruba.

Nu is dat anders, zegt een woordvoerder. De nieuwe centrale heeft andere technologie, waardoor eventuele storingen sneller te traceren en op te lossen zijn.

Luchthaven

De black-out kon niet op een slechter moment komen voor de luchthaven van Aruba. De stroomstoring kwam op een piekmoment. Twee vliegtuigen, een van Delta en een van Southwest, stonden op het punt om weg te vliegen, maar moesten hun passagiers weer uit laten stappen.

Vijf binnenkomende testellen moesten uitwijken naar andere luchthavens om te kunnen landen, waaronder de airport van Curaçao en Santo Dominco. De vlucht van Delta Airlines werd zelfs geannuleerd omdat de bemanning door zijn maximale tijd zat en verplicht moest rusten.

De problemen op de luchthaven van Oranjestad hadden voorkomen kunnen worden als de back-up stroomvoorziening had gewerkt. Maar de generatoren bleven stil.

Deel dit artikel