Aruba

Cocaïnevangst Aruba: politie rolt “Balkan-kartel” op

Foto: Crimesite.nl

Europol zegt dat de groep die verantwoordelijk was voor de smokkel van ruim vijf ton ‘Surinaamse’ cocaïne bij Aruba in 2020 is ontmanteld. Dit “Balkan-kartel” bestond volgens de politie uit vooral Montenegrijnse verdachten. Afgelopen woensdag waren er in verschillende Europese landen 37 invallen, waarmee het onderzoek is voltooid, zo meldt Crimesite.nl

In februari 2020 bracht de kustwacht een vrachtschip op naar Oranjestad. Aan boord was een gigantische lading cocaïne van ruim vijfduizend kilo. Het schip was vertrokken uit Suriname en op weg naar de Griekse havenstad Thessaloniki. Op dat moment legde de politie in verschillende landen al een relatie met arrestaties en vangsten van cocaïne in Noord-Macedonië en Albanië. In november 2019 was bij Aruba al een keer 3,5 ton gepakt.

De bemanning van het vrachtschip dat voer onder Kameroense vlag had de Montenegrijnse nationaliteit, ze werden aangehouden. Er kwam een rechtszaak op Aruba. Een van de verdachten legde verklaringen af.

Internationaal onderzoek

Er volgde nader internationaal onderzoek in Kroatië, Italië, Montenegro, Nederland, Portugal, Servië, Slovenië en Spanje. In dat onderzoek zijn cocaïnevangsten betrokken bij Aruba, Ivoorkust, Portugal en Spanje. De onderzoeken naar aanleiding van de inbeslagname in Portugal brachten mogelijke banden aan het licht tussen dit criminele netwerk en de Italiaanse Ndrangheta. Verder kwamen toen zeventien nieuwe verdachten in beeld, van wie dertien Montenegrijnen. Tijdens het onderzoek zijn al 29 verdachten vervolgd in Kroatië, Italië, Montenegro, Nederland, Servië, Slovenië en Portugal.

Afgelopen woensdag vielen agenten in heel Europa 37 locaties binnen (een in Kroatië, twee in Italië, 33 in Montenegro en een in Servië) en arresteerden twaalf verdachten (een in Kroatië, een in Italië, acht in Montenegro en twee in Servië). Verder nam de politie dure horloges, bankkaarten, documenten, munitie en wapens, een voertuig en een speedboot en contant geld in beslag, aldus Crimesite.nl.

Deel dit artikel