Nieuws op Aruba

Riu Palace Hotel en werknemer voor de rechter voor gebruik Fun Miles kaart

ORANJESTAD – Het Riu Palace Hotel wilde een werknemer ontslaan die bij de inkoop van goederen zijn eigen Fun Miles kaart gebruikte om punten te sparen. Het gerecht in Oranjestad zette eerst in kort geding en later in eerste aanleg een dikke streep door het ontslag.

De man werkte sinds 2013 als hoofd van de onderhoudsafdeling. Voor de hotelgroep Calabas Hotels, die eigenaar is van twee RIU-hotels op het eiland, kocht hij onder meer artikelen bij bouwmarkt Kooyman.

In augustus vorig jaar ontsloeg het hotel hem op staande voet, nadat het erachter was gekomen dat de man bij de inkoop kortingspunten had opgestreken, die hij vervolgens voor zichzelf had gebruikt. Met de zogenoemde funmiles zou hij onder meer een airfryer, een waterkoker en hondenvoer hebben gekocht.

Riu Palace verwijt hem diefstal omdat de punten en de gekochte goederen toe zouden behoren aan het hotel. Bovendien zou de man daardoor boodschappen hebben gedaan bij het duurdere Kooyman, terwijl er dichter bij het hotel goedkopere zaken zijn.

Verdampt

Volgens de rechter kan de man geen diefstal hebben gepleegd, omdat de hotelgroep zelf niet over een funmiles-pas beschikte en dus geen kortingspunten verzamelde. Als het hoofd van de onderhoudsafdeling de punten bij de aankoop van de voor Riu bestemde goederen niet op eigen rekening had laten bijschrijven, zouden die zijn verdampt, aldus het gerecht.

Daarbij kwam dat het afdelingshoofd ook persoonlijk punten bij de bouwmarkt had gespaard, waardoor zijn werkgever niet kon bewijzen dat de door hem verzilverde punten afkomstig waren van de bedrijfsinkopen.

Geen schoonheidsprijs

Het hotel wierp nog tegen dat het afdelingshoofd als verantwoordelijke voor een onderhoudsbudget van omgerekend bijna drie miljoen ervoor had moeten zorgen dat het hotel een eigen kortingskaart bij de bouwmarkt had aangevraagd.

Dat de man dit niet had gedaan, verdient volgens de rechter ‘geen schoonheidsprijs’, maar kan niet gelden als reden voor ontslag. De man kan daardoor niet alleen zijn airfryer, waterkoker en hondenvoer behouden, maar ook zijn baan.

Deel dit artikel