Nieuws op Aruba

Steeds meer toeristen naar Aruba kiezen voor alternatieve accommodaties

ORANJESTAD – Steeds meer stayover toeristen op Aruba verblijven in alternatieve accomodaties. In het eerste half jaar zat bijna een kwart van alle stayover toeristen in accommodaties zoals AirBNB. In aantallen waren dat er bijna 134.000, een stijging van bijna 5.500 toeristen ten opzichte van 2019. Dit valt af te leiden uit de cijfers die toerisme-autoriteit ATA heeft gepubliceerd.

De winst daar ging vooral ten koste van de Highrise hotels. Die hadden in 2019 nog ruim 42 procent van de markt, dat is dit jaar geslonken tot iets meer dan 35 procent.

Fors minder

Aruba ontving in de eerste zes maanden van dit jaar in totaal bijna 530.000 toeristen ontvangen. Dat is met bijna 50.000 fors minder dan in het eerste half jaar van 2019, voor de coronacrisis, zo’n acht procent minder. Het gaat om toeristen die aankomen en overnachten op het eiland.

Vooral het eerste kwartaal is debet aan de daling, die was toen zelfs 21 procent, vanwege de komst van de nieuwe omicron-variant. In het tweede kwartaal herstelde dat weer en kwamen er ongeveer vijf procent minder toeristen in vergelijking tot 2019.

Reizigers

Steeds jongere mensen komen op bezoek naar Aruba. De groep die steeg zat in de leeftijdscategorie 20-39, zo’n negen procent meer dan in 2019. In de eerste zes maanden daalde het aantal ouderen.

Verreweg de meeste toeristen komen uit de Verenigde Staten, zo’n 83 procent. Dat was in 2019 nog 81 procent. De meeste Amerikanen komen met JetBlue. Deze maatschappij bracht bijna twintig procent meer passagiers naar Aruba dan in 2019.

Het aantal reizigers uit Europa bleef nagenoeg gelijk, zo’n 7,5 procent. KLM is de maatschappij die de meeste bezoekers uit Nederland aflevert, bijna 33 procent meer dan in 2019.

De Zuid-Amerikaanse markt zakte als tweede leverancier van toeristen naar Aruba, naar plek drie met een marktaandeel van bijna zeven procent, dat was in 2019 nog bijna tien procent. De daling was vooral voelbaar voor het Colombiaanse Avianca, die ruim veertig procent minder passagiers bracht.

Deel dit artikel