Nieuws op Aruba

Havendienst Aruba voert reddingactie uit op zee

ORANJESTAD – De havendienst op Aruba heeft gistermiddag een reddingsactie uitgevoerd om een boot met motorproblemen veilig de haven binnen te loodsen. De schipper kon telefonisch bereikt worden, maar de reddingsactie werd bemoeilijkt door het ontbreken van de juiste verplichte communicatiemiddelen op het schip.

Rond de klok van vijf uur kreeg de politie een melding dat een boot op zee motorproblemen had en voor anker lag om afdrijven te voorkomen. 

Maar de schipper bleek geen GPS of VHF aan boord te hebben en kon zodoende geen exacte positie opgeven. Via zijn mobiel, zonder GPS, vertelde de schipper het ziekenhuis te zien liggen op ongeveer een zeemijl afstand van Eagle Beach.

Bij aankomst van de havendienst kon de motor weer gestart worden en is de boot onder begeleiding teruggevaren naar de haven.

De politie roept schippers op om altijd vooraf aan familie en kennissen door te geven waarnaar toe wordt gevaren en hoelang je op zee blijft. Ook is het bij je hebben van een anker met lange lijn een must. 

Naast een GPS is ook een VHF radio onmisbaar en een volgeladen telefoon. Een reddingvest en flares bij nachtvaren is verplicht. Voldoende drinkwater meenemen is geen overbodige luxe.

Deel dit artikel