Nieuws op Aruba

Aruba verhoogt algemeen ouderdomspensioen

ORANJESTAD – De minister van Toerisme en Volksgezondheid, Dangui Oduber maakt bekend dat de pensioenen op Aruba met vijf procent verhoogd worden.

Vanaf 1 januari 2023 stijgt het ouderdomspensioen voor ongehuwden van  1.157 naar 1.215,00 florin. Het ouderdomspensioen voor gehuwden stijgt van 1.948 tot 2.046 florin en het individueel pensioen voor gehuwden van 974 tot 1.023 florin.

Het wezen- en weduwepensioen wordt met hetzelfde percentage verhoogd.

Flexibel

Met ingang van 1 januari 2015 werd de pensioengerechtigde leeftijd van 60 jaar, elke 6 maanden tot en met 1 januari 2024 verhoogd. In 2024 is de pensioengerechtigde leeftijd op Aruba 65 jaar. Per 1 januari 2023 wordt dat 64,5 jaar

Op 1 januari 2012 werd de flexibele pensioenleeftijd voor de algemene ouderdomsverzekering ingevoerd. De invoering van het flex-pensioen AOW houdt in dat een pensioengerechtigde zijn/haar recht op ouderdomspensioen, ten hoogste vijf keer, telkens voor een jaar kan uitstellen. 

Gedurende de periode van het uitstel is het recht van ouderdomspensioen opgeschort. Voor elk jaar dat de gepensioneerde (ongehuwd) gebruik maakt van dit recht, wordt het bedrag van het ouderdomspensioen, verhoogd met zeven procent.

Deel dit artikel