Aruba

Koninklijke familie dagje vrij, morgen Aruba

KRALENDIJK – De koninklijke familie kan vandaag even op adem komen. Prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben geen activiteiten op de planning staan. Aan het eind van de dag vliegen ze naar Aruba.

Dat is de tweede bestemming van prinses Amalia in het Caribisch deel van Nederland. Daarna volgen nog Curaçao, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba.

Maandagochtend vindt een welkomstceremonie plaats op het Wilhelminaplein. Na een gesprek met gouverneur Alfonso Boekhoudt, volgt een wandeling naar de Staten voor een ontmoeting met de fractievoorzitters. Aansluitend wandelen zij naar de Cocolishi, het onderkomen van de ministerraad. Hier vindt een lunch plaats met de minister-president en ministers. Onderweg worden zij verwelkomd door publiek en treden het leerorkest en het jeugdkoor op.

De middag staat in het teken van een bezoek aan San Nicolas. Op het Filomena College vindt een voorstelling plaats over Boy Ecury, de bekende Arubaans-Nederlandse verzetsheld. De presentatie is bij een ‘mural’ over Ecury. Tijdens een wandeling door de stad staan ook andere kleurrijke murals centraal. De muurschilderingen zijn ontstaan tijdens de Aruba Art Fair, door internationale en lokale artiesten. Het gezelschap brengt ook een kort bezoek aan het Industriemuseum en bekijkt tot slot een straatoptreden met onder meer breakdance, spoken word en een carnavalsoptreden door jongeren. 

Dinsdag

In de ochtend bezoeken het koninklijk paar en de Prinses van Oranje het AriKok National Park. Het  beschermde gebied beslaat twintig procent van Aruba. Zij maken een hike door het park, ontmoeten de makers van een natuurfilm over de zes eilanden en spreken in het center of cultivation met junior rangers over onderhoud en beheer.

Vervolgens brengen zij een bedrijfsbezoek aan Koninklijke Aruba Aloë, dat in 1890 is opgericht. Het Koninklijk Paar en de Prinses van Oranje bekijken hoe het bedrijf aloë vera cultiveert en produceert tot verzorgingsproducten en spreken met medewerkers.

’s Middags bezoeken zij de universiteit van Aruba. Zij wonen een deel bij van een hoorcollege over Caribisch recht en spreken met studenten.

Aansluitend brengen de Koning en de Prinses van Oranje een bezoek aan de voetbal academy in het Compleho Deportivo Frans Figaroa. Getalenteerde jongeren krijgen hier voetbaltrainingen in samenwerking met de KNVB.

Koningin Máxima brengt een veldbezoek aan een groenteteler, die deelnemer is aan de business academy van kredietverstrekker Qredits.

In de avond vindt bij Fort Zoutman het Bon Bini Festival plaats. Na een rondgang over het Plaza Padú, met een presentatie van lokale producten en muzikale optredens, wonen de Koning, Koningin Máxima en de Prinses een verkenning bij over de cultuur en geschiedenis van Aruba, met Caribische muziek en dans.

Curaçao

De koninklijke familie vaart woensdag mee op stationsschip Zr.Ms. Holland naar Curaçao. De kennismaking van de 19-jarige Amalia met de eilanden duurt van 27 januari tot en met 9 februari. Haar vader maakte zo’n zelfde reis toen hij negentien jaar oud was. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties reist met het koninklijk gezelschap mee.

Deel dit artikel