Aruba

Meer roodsnavelkeerkringvogels in de zuidelijke Caraïben gezien

Roodsnavelkeerkringvogel | Foto: Kai-Wulf

ORANJESTAD – Ooit werd gedacht dat roodsnavelkeerkringvogels zeldzame bezoekers waren in de zuidelijke Caraïben, maar de laatste jaren is het aantal waarnemingen toegenomen. Dat schrijft Nature Today.

Een nieuwe studie gepubliceerd in Journal of Caribbean Ornithology met auteurs uit Aruba, Curaçao en Bonaire, waaronder de National Audubon Society, Bonaire Wild Bird Rehab en Birdwatching Aruba, consolideerde observaties van de afgelopen acht decennia om de status en verspreiding van deze vogel beter te begrijpen, vooral rond de ABC-eilanden.

Er is nog weinig bekend over de biologie, verspreiding en bewegingen van roodsnavelkeerkringvogels, met name in het Caribisch gebied. Een studie uitgevoerd op St. Eustatius, volgde een roodsnavelkeerkringvogel die meer dan 2000 kilometer over de Atlantische Oceaan reisde. Andere gegevens hebben aangetoond dat deze vogels zich ver van hun broedgebieden kunnen wagen, met observaties tot in het noorden van Canada en de Britse Eilanden.

Terugblik

De eerste waarneming van een roodsnavelkeerkringvogel voor de ABC-eilanden werd gedocumenteerd in 1939, toen een enkele vogel landde op een boot in de buurt van Curaçao. Dit werd gevolgd door nog twee gedocumenteerde observaties in de buurt van Curaçao in de jaren zestig en drie gedocumenteerde observaties tussen Curaçao en Bonaire in de jaren zeventig. Alles bij elkaar waren er slechts negen geregistreerde waarnemingen van roodsnavelkeerkringvogels rond de ABC-eilanden in zeventig jaar vanaf 1939.

Roodsnavelkeerkringvogel | Foto: Kai-Wulf

Deze trends begonnen echter te verschuiven in 2010, toen in de loop van twee jaar vier verschillende individuen op Aruba werden geregistreerd. Daarna, vanaf 2013, zijn er nog minstens zes gefotografeerd op de ABC-eilanden. Daarnaast is een aantal jonge of gewonde vogels gevonden en naar vogelopvangcentra op de ABC-eilanden gebracht, maar weinig van deze vogels hebben het overleefd. In totaal zijn er twintig roodsnavelkeerkringvogels geregistreerd sinds 1939, waarvan elf in de afgelopen twaalf jaar.

Verandering?

Veel zeevogels zijn vrij flexibel in hun leefgebied en reispatronen. Van zeevogels is bekend dat ze hun vluchtpatronen verschuiven door veranderingen in prooipopulaties, grootschalige weerpatronen of zelfs klimaatverandering. Het is interessant om de toegenomen waarnemingen van deze vogels in de afgelopen jaren te zien. Is dit een weerspiegeling van een echte verschuiving in de beweging van roodsnavelkeerkringvogels? Of heeft het misschien te maken met de toename van bekwame vogelaars of verbeterde toegankelijkheid tot online databases voor het archiveren van waarnemingen van zeldzame vogels? Er valt nog veel te leren over deze unieke zeevogels en het zal interessant zijn om te zien hoe deze trends zich de komende tien jaar zullen blijven ontwikkelen.

Meer informatie

  • Heb je een roodsnavelkeerkringvogel gezien? Meld je waarnemingen en foto’s op de website Observation.org of download de gratis apps iObs voor iPhone en ObsMapp voor Android.
  • Soortrapporten door lokale gemeenschappen en toeristen zijn van onschatbare waarde voor inspanningen op het gebied van natuurbehoud om het publieke bewustzijn en de algehele bescherming van soorten te helpen vergroten. Bovendien werken DCNA, Observation International en Naturalis Biodiversity Center samen aan de ontwikkeling van een geautomatiseerde soortidentificatie-app voor je telefoon. Uw geüploade foto’s zijn van grote waarde om dit mogelijk te maken. Neem voor vragen contact op met research@DCNAnature.org.
  • Over het onderzoek verscheen het artikel Status of the Red-billed Tropicbird (Phaethon aethereus) on and around the islands of Aruba, Curaçao, and Bonaire (pdf; 792 KB) in het Journal of Caribbean Ornithology.
  • De DCNA ondersteunt wetenschapscommunicatie en outreach in de Nederlandse Caribische regio door natuurgerelateerde wetenschappelijke informatie breder beschikbaar te maken via onder meer de Dutch Caribbean Biodiversity Database, DCNA’s nieuwsplatform BioNews en via de pers. Dit artikel bevat de resultaten van een van die wetenschappelijke onderzoeken, maar het onderzoek zelf is geen DCNA-onderzoek.
Deel dit artikel