Nieuws op Aruba

Centrale Bank van Aruba verhoogd verplichte reserve om inflatie te beteugelen

ORANJESTAD – De Centrale Bank van Aruba heeft het percentage dat commerciële banken aan moeten houden als reserve met 0,5 procentpunt. Hierdoor dienen de commerciële banken een minimumsaldo bij de Centrale Bank CBA aan te houden gelijk aan 25,5 procent van de kortlopende spaarrekeningen van hun klanten. Dat geld staat vast bij de Centrale Bank.

Over het algemeen wordt het verhogen van de reserveverplichting gezien als een manier om de geldhoeveelheid te beperken en de inflatie te beheersen.

Teveel geld

Het besluit om de reserveverplichting te verhogen met 0,5 procentpunt komt vooral omdat commerciële banken te veel geld in kas hebben. Met de verhoging van de reserveverplichting hoopt de Centrale Bank de overliquiditeit bij alle commerciële banken geleidelijk af te bouwen. 

Mocht dat niet lukken dan gaat het percentage dat de banken bij de Centrale Bank verplicht moeten storten nog verder omhoog.

Gevolgen

Het gevolg van de maatregel van de Centrale Bank is dat banken minder geld beschikbaar hebben om uit te lenen aan hun klanten. Hierdoor neemt de beschikbare geldhoeveelheid in de economie af.

Omdat banken minder geld hebben om uit te lenen, zullen zij hogere rentetarieven vragen voor leningen. Dit kan ertoe leiden dat de rentetarieven stijgen voor consumenten en bedrijven die leningen willen afsluiten.

Banken zullen ook terughoudender zijn in het verstrekken van leningen, omdat zij meer geld in reserve moeten houden. Dit kan de kredietverlening en de economische activiteit afremmen.

Deel dit artikel