Nieuws op Aruba

Gradus vindt dat Nederland zich meer moet bemoeien met corruptie op de eilanden

DEN HAAG – Raymond Gradus vindt dat Nederland meer bevoegdheden moet krijgen om corruptie in het Caribisch deel van het Koninkrijk aan te pakken. De scheidend voorzitter van het College Financieel toezicht zegt dat in een gesprek met het Financieel Dagblad.

De eilanden zijn in zijn ogen te klein voor een effectief anticorruptiebeleid. Gradus hoopt dat Nederland gaat kijken naar welke taken bij het Koninkrijk worden belegd. Als voorbeeld geeft hij de Integriteitskamer op Sint-Maarten. 

“Dit anticorruptie-instituut was een voorwaarde van Nederland voor het sturen van honderden miljoenen voor de wederopbouw na de orkaan Irma in 2017.” ‘Een zekere onafhankelijkheid’ is volgens de toezichthouder nodig om corruptie aan te pakken.

“Het zijn hardnekkige processen. Deels door cultuur, deels door de beperkte schaal van de landen. Als een deel van de verantwoordelijkheden wordt overgeheveld naar het Koninkrijk, is dat beter voor het functioneren van economie en samenleving.”, aldus Gradus in het Financieel Dagblad.

Daarbij wijst de voorzitter naar Defensie en het toezicht op de begroting, dat al op koninkrijksniveau zit. Wat hem betreft moet dat ook gelden voor ‘de integriteitsvragen’.

Volgens Gradus is er op de eilanden wel degelijk waardering voor de rol van het College financieel toezicht en het instituut is op de eilanden niet zo omstreden als soms wordt gedacht. “Mensen begrijpen heel goed dat het Cft — waar niet alleen iemand uit Nederland in zit, maar ook mensen uit de landen daar — noodzakelijk is om de financiën in de gaten te houden.”

Lees hier het volledige artikel

Deel dit artikel