Aruba

Ook Aruba in cassatie tegen uitspraak homohuwelijk

Foto: Archief

ORANJESTAD – De Arubaanse regering gaat in cassatie tegen de uitspraak van het Gemeenschappelijk Hof op Curaçao over het openstellen van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht op Aruba en Curaçao. De Arubaanse regering vindt dat de rechter met de uitspraak ‘ op de stoel van de regering is gaan zitten’.

Volgens de huidige wetgeving van Aruba en Curaçao kan een huwelijk alleen tussen een man en een vrouw worden aangegaan. Maar het hof oordeelde op 6 december vorig jaar dat het uitsluiten van een huwelijk voor personen van gelijk geslacht in strijd is met het discriminatieverbod en de staatsregelingen van de eilanden.

Het gemeenschappelijk Hof van Justitie deed uitspraak in twee zaken tegelijk, één die vanuit Curaçao was aangespannen en één vanuit Aruba. Curaçao maakte op 13 december al bekend in cassatie te gaan. Het land ziet geen enkele juridische verplichting, niet nationaal en niet internationaal, om het traditionele huwelijk open te stellen voor mensen van hetzelfde geslacht.

In de Curaçaose zaak oordeelde het hof bovendien dat de mensenrechtenverdragen worden geschonden, doordat er geen geregistreerd partnerschap is ingevoerd. Aruba kent die vorm wel.

Momenteel is er een wetsvoorstel in behandeling bij het Arubaanse parlement om huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht mogelijk te maken. Dat staat volgens de regering in Oranjestad los van de beslissing om in hoger beroep te gaan. De regering wil duidelijkheid over de vraag of de wijze waarop het hof uiting geeft aan haar “rechtsvormende taak” correct is.

Coalitie

Met de beslissing om in beroep te gaan, ontstaat er een opvallende situatie in de regeringscoalitie. Een van de coalitiepartners, de partij Raiz, is voorstander en heeft zelfs meegedaan aan de tot standkoming van het wetsvoorstel die het huwelijk openstelt. Terwijl de grootste coalitiepartner, de MEP tegen is.

De regering heeft in ene verklaring gezegd dat de wijziging van de wet om het homohuwelijk toe te staan een proces van wetgeving is in het parlement, met een wetsinitiatief van de partijen Accion 21, Raiz en Mas.

Deel dit artikel