Nieuws op Aruba

Politie Aruba gaat bodycams gebruiken

ORANJESTAD – De politie van Aruba gaat bodycams dragen. Het gaat vooralsnog om een pilotproject, waarbij na drie tot zes maanden een evaluatie wordt gedaan om het effect ervan te beoordelen en een besluit te nemen over een permanente implementatie.

Er is veel geïnvesteerd in camera’s en geavanceerde systemen, waaronder een radarsysteem om de veiligheid aan de Arubaanse grenzen te verhogen. Bovendien is er geïnvesteerd in het ICT-project voor het politiekorps, zodat agenten en ander personeel beter hun werk kunnen uitvoeren en tegelijkertijd een betere dienstverlening aan de gemeenschap kunnen bieden. 

Er is ook gekozen om te investeren in technologie om de veiligheid van de politieagent zelf te verhogen. Een ander lopend project is de mobiele dataterminals die in de nieuwe voertuigen voor het politiekorps worden geïnstalleerd.

Reden om bodycams te gebruiken is het gebruik ervan invloed heeft op het gedrag van de burger. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken, die in de Amerika, Engeland en ook in Nederland zijn uitgevoerd, hebben aangetoond dat dit meer veiligheid biedt voor de politieagent. 

Een ander belangrijk aspect van de bodycam is dat de beelden kunnen worden gebruikt wanneer een zaak voor de rechter wordt gebracht.

Deel dit artikel