Nieuws op Aruba

Arubaanse gezin profiteert licht van een daling van de prijzen in mei, maar is nog steeds duurder uit dan een jaar geleden

ORANJESTAD – Een gezin met twee kinderen op Aruba had in mei 5.344 florin nodig om rond te komen, dertig florin minder dan in april. Maar altijd nog 308 florin meer dan in mei van het vorige jaar. Dat is de uitkomst van de maandelijkse inflatierapportage van het Centraal Bureau voor de Statistiek CBS.

Wie in zijn eentje een huishouden runt, heeft op Aruba minstens 2.550 florin nodig, veertien florin minder dan de maand ervoor. 

De prijzen op Aruba zijn in mei gemiddeld met 0,5 procent gedaald ten opzichte van april. Ten opzichte van een jaar geleden zijn de prijzen vier procent gestegen. Dat is 1,2 procent minder dan een jaar geleden. Ook hier is duidelijk dat de stijging van prijzen minder hard gaat.

Goederen

Vier van de twaalf sectoren die gemeten worden om de prijsveranderingen in beeld te brengen kende prijsdalingen. Vooral wonen en huishouding werden goedkoper. Stroom, gas en andere brandstoffen werden ook goedkoper. Wie tuingereedschap kocht, betaalde ook fors minder.

Prijsdalingen in de sector wonen en huishouden werden voor een belangrijk deel teniet gedaan door prijsverhogingen in de sector transport en communicatie. Vooral telefoons en faxapparatuur werden duurder.

Boodschappenmandje

Het boodschappenmandje dat het CBS gebruikt om de inflatie te meten bestaat uit 408 goederen en diensten. Iets minder dan de helft, 185 producten werden duurder in mei, terwijl 148 producten goedkoper werden. 75 producten bleven in prijs gelijk.

Deel dit artikel