Aruba

Belastingdienst Aruba is na veertig jaar eindelijk bij met inning en teruggave inkomstenbelasting

ORANJESTAD – Het Departamento di Impuesto (DIMP) heeft de volledige teruggave van inkomstenbelasting aan belastingplichtigen voor 2021 afgerond. Er is aan het einde van het eerste kwartaal dit jaar bijna 36 miljoen florin uitbetaald.

Het is voor het eerst in veertig jaar dat de belastingdienst nu helemaal bij is en de schterstsnden zijn weggewerkt. Dit betekent dat zodra een belastingplichtige zijn aangifte indient, de gegevens nu direct in het geautomatiseerde systeem worden verwerkt volgens het first in, first out-systeem.

Hierbij speelt de indieningsdatum een belangrijke rol. Degenen die hun aangifte als eerste hebben ingediend, zullen ook als eerste hun definitieve teruggave ontvangen. Dit systeem werkt positief voor belastingbetalers die een terugbetaling verwachten.

Ook degenen die weten dat ze een bedrag moeten betalen, profiteren van de nieuwe opzet. Deze belastingplichtigen kunnen eerder beginnen met betalen en hoeven niet jaren te wachten. Vaak verandert de financiële situatie van belastingbetalers na verloop van tijd, wat kan leiden tot een grotere financiële last om aan hun belastingverplichtingen te voldoen.

Voor het departement betekent deze prestatie dat ze niet meer ‘in het verleden’ hoeven te werken. Belastinginspecteurs hoeven geen vragen meer te stellen over oude aangiften en de belastingontvanger hoeft geen achterstallige belastingen meer te innen. Zowel voor de belastingbetalers als het Departamento di Impuesto is deze prestatie voordelig. Tot slot kan het land Aruba op deze manier ook voldoen aan haar verantwoordelijkheden jegens haar burgers en andere financiële verplichtingen.

Bezwaarschriften

De achterstanden bij de inning van de inkomstenbelasting zijn definitief verleden tijd en het Departamento di Impuesto belooft dat dit niet meer zal gebeuren. Vanaf nu kunnen belastingbetalers rekenen op een snelle verwerking van hun inkomstenbelastingteruggave op korte termijn. Dit betekent dat belastingbetalers hun teruggave ontvangen in hetzelfde jaar waarin ze hun aangifte hebben ingediend.

De volgende stap is om te werken aan de achterstanden van bezwaarschriften. Het departement heeft hiervoor een uitvoeringsplan dat is goedgekeurd door Nederland en de regering van Aruba. Belastingbetalers kunnen er zeker van zijn dat ze binnen enkele maanden antwoord zullen krijgen op hun bezwaarschriften.

Deel dit artikel