Nieuws op Aruba

Gevangenisstraf op Aruba geëist voor vervalsing COVID-vaccinatiebewijzen 

ORANJESTAD – Het Openbaar Ministerie op Aruba heeft donderdag gevangenisstraffen geëist tegen drie verdachten in de vaccinatiebewijsfraudezaak, bekend als het Anglo-dossier. De verdachten G.G.G.O., M.G.J.M. en J.R.R. moesten voor de rechter verschijnen om zich te verantwoorden voor hun betrokkenheid bij de zaak.

De voormalige medewerkers van de afdeling Volksgezondheid (DVG) worden ervan beschuldigd valse registraties te hebben gemaakt tijdens de vaccinatiecampagne en hiervoor betaling te hebben ontvangen.

Het onderzoek heeft aangetoond dat er meer dan zestig vaccinaties zijn geregistreerd op tijdstippen waarop de vaccinatielocaties nog gesloten waren. Ook zijn er registraties gemaakt vanuit de huizen van een van de verdachten. Verschillende personen die op de registratielijst staan, zijn als verdachten gehoord en hebben verklaard te hebben betaald voor een vaccinatiebewijs. De verdachten beweren zelf betrokken te zijn bij een klein deel van de totale registraties.

Het Openbaar Ministerie beschuldigt de verdachten van deelname aan een criminele organisatie die zich schuldig heeft gemaakt aan het vervalsen van vaccinatiebewijzen. Daarnaast worden ze beschuldigd van ambtelijke corruptie. Een van de verdachten wordt ook aangeklaagd voor het bezit van cocaïne.

Volgens de aanklager hebben deze verdachten het vertrouwen in Aruba en de vaccinatiecampagne geschaad. In een tijd van maatregelen en beperkingen hebben zij misbruik gemaakt van hun positie louter voor financieel gewin.

Het vertrouwen in de vaccinatiecampagne en de status van een Arubaans vaccinatiebewijs is daardoor in het geding gekomen, aldus het Openbaar Ministerie. Vooral voor een land als Aruba dat afhankelijk is van toerisme, is dit bijzonder schadelijk, aldus het OM.

Om deze redenen heeft de aanklager tijdens de strafzittingen gevangenisstraffen geëist van respectievelijk 18 maanden, waarvan 12 voorwaardelijk tegen de verdachten O. en M. Voor verdachte R. werd een gevangenisstraf van 22 maanden, waarvan 18 voorwaardelijk, geëist. Tevens vorderde de aanklager een taakstraf van 240 uur en een boete van 2.500 florin tegen alle drie de verdachten.

Daarnaast verzocht het Openbaar Ministerie de rechtbank om de voorlopige hechtenis op te schorten, zodat de verdachten direct naar de KIA-gevangenis kunnen worden overgebracht om hun gevangenisstraf uit te zitten, indien de rechter hen schuldig bevindt. De rechter zal op 8 juli uitspraak doen.

Deel dit artikel