Aruba

Prijzen Arubaanse hotelkamers stijgen, bezetting daalt

ORANJESTAD – Ondanks de dalende bezettingsgraad van Arubaanse hotels in mei 2023, zijn zowel de gemiddelde kamerprijs als de gemiddelde opbrengst per beschikbare kamer toegenomen, aldus Tisa LaSorte, CEO van de Aruba Hotel & Tourism Association, AHATA.

In mei 2023 bedroeg de bezettingsgraad 74 procent, zes procent lager dan in dezelfde maand van 2022. Desondanks was de gemiddelde prijs van elke verkochte kamer bijna 296 dollar, een stijging van dertien procent ten opzichte van mei vorig jaar.

Ook de opbrengst per kamer, een belangrijke indicator voor de financiële prestaties van hotels vóór aftrek van operationele kosten en belastingen, steeg met zes procent naar 218 dollar in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Eerste vijf maanden

Voor de eerste vijf maanden van 2023 bedroeg de gemiddelde bezettingsgraad 81 procent, een aanzienlijke stijging van zeventien procent ten opzichte van dezelfde periode in 2022, toen de sector nog hinder ondervond van de gevolgen van COVID-19.

De gemiddelde prijs van elke verkochte kamer bedroeg bijna 375 dollar, vijftien procent hoger dan in 2022, en de opbrengst per kamer was ruim 300 dollar, 34 procent hoger dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Vooruitzichten

Wat betreft de vooruitzichten voor de komende maanden, wordt verwacht dat de gemiddelde bezettingsgraad voor juni, juli en augustus respectievelijk 71, 75 en 73 procent bedraagt. Hoewel de sector in de eerste maanden van 2023 een sterke opleving zag, is er sprake van verminderde vraag in de reserveringen voor de laatste maanden van het jaar. Daarom wordt de gemiddelde bezettingsgraad voor het hele jaar 2023 verwacht op 74 procenyt, een daling van twaalf procent in vergelijking met het jaar 2019.

Deel dit artikel