Nieuws op Aruba

Arubaans politiekorps leidt de portefeuille Ondermijning in de Caribische regio

ORANJESTAD – Het Arubaanse politiekorps neemt de verantwoordelijkheid voor de portefeuille ‘Ondermijning’ in de Caribische regio op zich. Dit is enkele weken geleden overeengekomen tijdens een vergadering van het College van Korpschefs, het Ministerie van Justitie en Veiligheid van Nederland, en andere Caribische landen in de regio, evenals de Nederlandse Nationale Politie. 

Het College van Korpschefs is een samenwerkingsverband tussen de korpschefs van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba). Dit college werkt intensief samen aan diverse veiligheidsvraagstukken en organisatieontwikkelingen.

Hoofdcommissaris van de politie van Aruba, Ramon Arnhem, legt uit dat ondermijning een containerbegrip is, gebaseerd op zware criminaliteit met negatieve gevolgen voor de gemeenschap. 

Bijvoorbeeld, kwetsbare jongeren die ervoor kiezen om in de drugshandel te stappen om snel geld te verdienen, in plaats van een reguliere baan te nemen. Maar de gevolgen van ondermijning uiten zich ook in ernstige uitbuiting en corruptie binnen verschillende overheidsdiensten.

Om zware criminaliteit te bestrijden is samenwerking met partners binnen en buiten de veiligheidsketen van essentieel belang. De gemeenschap speelt echter ook een cruciale rol.

“Criminelen worden slimmer en werken goed samen, ook over landsgrenzen heen. We moeten een stap verder gaan. Dit doen we door nauw samen te werken met lokale en internationale partners”, aldus hoofdcommissaris Arnhem.

Deel dit artikel