Aruba

Vrachtvluchten tussen Aruba en Venezuela zijn weer toegstaan, mits via Curaçao

ORANJESTAD – Indirecte vrachtvluchten tussen Aruba en Venezuela zijn weer toegestaan. Volgens de minister van luchtvaarttransport, Ursell Arends, mogen lokale bedrijven de vluchten via Curaçao uitvoeren, terwijl soortgelijke vluchten ook door Venezolaanse luchtvaartmaatschappijen kunnen worden uitgevoerd.

Maar het huidige verbod blijft van kracht voor directe vluchten, inclusief passagiers-, vracht- en gecombineerde vluchten tussen Aruba en Venezuela. Ook passagiersvluchten met tussenstops in Curaçao blijven verboden.

De specifieke voorwaarden voor indirecte vrachtvluchten zijn vastgelegd in de bilaterale luchtvaartovereenkomst. Dit tijdelijke beleid stelt enkele regels die de commerciële vluchten begeleiden tot de grens met Venezuela weer opent.

Deze vluchten van Venezuela naar Aruba (of vice versa) met een tussenstop in Curaçao zijn beperkt tot een frequentie van drie keer per week en moeten voldoen aan de voorwaarden gesteld door de Arubaanse autoriteiten.

Voor dit interimbeleid is het noodzakelijk dat commerciële vergunningen wederzijds worden verleend, volgens het principe van wederkerigheid. Zoals aangegeven mogen lokale bedrijven de vluchten via Curaçao uitvoeren, terwijl soortgelijke vluchten ook door Venezolaanse luchtvaartmaatschappijen kunnen worden uitgevoerd.

De minister van Transport implemteert dit beleid en volgens de beslissing van de Raad van Ministers van Aruba blijft dit van kracht tot de grens met Venezuela weer opent. Het beleid is tot stand gekomen na raadpleging van de Immigratiedienst van Aruba, Douane Aruba, Directie Scheepvaart, Directie Luchtvaart, Directie Buitenlandse Betrekkingen en het Ministerie van Economische Zaken.

Deel dit artikel