Nieuws op Aruba

Aruba begint met betalen van hoge rente voor herfinanciering van de coronaleningen 

ORANJESTAD – Bij de herfinanciering van de coronaleningen, die 10 oktober aflopen, gaat Aruba voorlopig zes en acht procent rente betalen over twintig jaar. De regering Wever-Croes had op 1 september een positief besluit moeten nemen over acceptatie van de Rijkswet Aruba financieel toezicht, maar liet die deadline lopen.

De voorbereidingen voor de herfinanciering tegen een relatief hoog rentepercentage zijn inmiddels in gang gezet, zo blijkt uit een brief van de Nederlandse staatssecretaris Alexandra van Huffelen aan de regering van Aruba.

Volgens de Arubaanse premier is de Nederlandse regering bereid tot een hybride oplossing, wat wordt beschouwd als een opening voor onderhandelingen. Nederland stelt voor om door te gaan met onderhandelingen en overleg over onder andere de Rijkswet. 

Als Aruba vóór januari 2024 alsnog akkoord gaat met structureel financieel toezicht, dan zal Nederland overwegen de rente te verlagen. De regering van Aruba ziet dit als een positieve stap, ondanks de hoge rente voor de eerste twee jaar.

Het politieke geschil tussen Nederland en Aruba heeft zijn oorsprong in het feit dat de regering van Aruba, onder leiding van premier Wever Croes, heeft geweigerd om de Rijkswet Aruba financieel toezicht te ondertekenen, wat Nederland verlangt als voorwaarde voor herfinanciering tegen een lage rente. Maar Nederland heeft de deur naar verdere onderhandelingen nog niet volledig gesloten.

Deel dit artikel