Nieuws op Aruba

Enquête NoticiaCla: Meerderheid Arubaanse bevolking wil invoering Rijkswet financieel toezicht 

ORANJESTAD – Volgens 68 procent van de deelnemers aan de recente enquête van NoticiaCla zou de Arubaanse regering de Rijkswet financieel toezicht moeten ondertekenen, in plaats van de huidige Landsverordening te handhaven. 

Rondom de Rijkswet en de herfinanciering van de aflopende coronaleningen speelt een discussie over financieel toezicht en de relatie tussen Aruba en Nederland. De Arubaanse regering moet kiezen tussen het ondertekenen van de Rijkswet financieel toezicht die door Nederland wordt voorgesteld en het behouden van de huidige Landsverordening Aruba financieel toezicht. De RAFt zou strengere financiële controle en begeleiding vanuit Nederland inhouden, terwijl de RAFt meer autonomie voor Aruba behoudt.

Daarnaast gaat het om de herfinanciering van de aflopende coronaleningen die Aruba van Nederland heeft ontvangen tijdens de COVID-19-pandemie. Nederland wil die wel herfinancieren, maar stelt als eis dat Aruba akkoord gaat met de Rijkswet.

De meerderheid van de deelnemers aan de enquête was man en tussen de 55 en 64 jaar oud, afkomstig uit de steden Oranjestad en Noord. In totaal deden 567 mensen mee aan de enquête, die afgelopen maandag begon en op gisteren werd afgesloten.

Deel dit artikel