Nieuws op Aruba

Aantal Nederlandse paspoorten dat op Aruba in 2024 verloopt, neemt drastisch toe

Het aantal Nederlandse paspoorten dat volgend jaar op Aruba verloopt neemt drastisch toe. Reden is dat sinds 9 maart 2014 de geldigheid van alle Nederlandse paspoorten voor personen ouder dan 18 jaar is verhoogd, van vijf jaar naar tien jaar. 

Voor minderjarigen onder de 18 jaar is de geldigheid vijf jaar gebleven. Het totale aantal aanvragen blijft elk jaar stabiel, ongeveer tussen de drie- en vierduizend per jaar.

Dit betekent dat er veel paspoorten verlopen volgend jaar, zo verwacht het bevolkingsregister in Oranjestad. Die vraagt daarom om hun afspraak van tevoren te maken en niet te wachten tot het paspoort verlopen is. 

Een paspoortaanvraag kan twee tot drie weken duren voordat het vanuit Nederland arriveert, waar het wordt gemaakt. Het bevolkingsregister heeft geen invloed op de wachttijd voor de aankomst daarvan.

Noodpaspoorten

Het Kabinet van de Gouverneur verstrekt alleen in zeer dringende gevallen een noodpaspoort. De vereisten om in aanmerking te komen voor een noodpaspoort zijn zeer strikt.

Allereerst moet een reiziger aantonen dat hij of zij echt niet in staat is om op tijd een regulier paspoort of ID-kaart te verkrijgen. Ook is het cruciaal dat een reiziger kan bewijzen dat het uitstellen van de reis geen optie is. De identiteit en nationaliteit moeten zonder twijfel vast te stellen zijn, en het is de verantwoordelijkheid van de reiziger om alle benodigde bewijsstukken te verzorgen.

Deel dit artikel