Aruba

Arubaanse radiozenders willen geen royaltyheffingen Ducapro-Buma Stemra betalen

ORANJESTAD – Directeuren van Arubaanse radiozenders hebben vandaag hun bezwaren geuit tegen de geplande royaltyheffingen door Ducapro en Buma Stemra, die vanaf 1 januari 2024 van kracht worden. Dergelijke heffingen zouden een zware last vormen voor hun bedrijfsvoering.

De verschillende radiozenders deelden gisteren hun zorgen met minister Geoffrey Wever van Telecommunicatie en Economie. De kern van de bijeenkomst was de voorgenomen royaltyheffing door advocaat David Kock, die Ducapro en Buma Stemra van Nederland vertegenwoordigt. Deze organisaties zijn van plan om vanaf 2024 royalty’s te heffen op de muziek die door Arubaanse radiozenders wordt uitgezonden.

De radiozenders legden uit dat de opkomst van het internet, YouTube en andere muziek- en sociale media een aanzienlijke impact heeft gehad op hun luisteraarsaantallen en inkomsten. Voor veel zenders zou de introductie van deze extra operationele kosten fataal kunnen zijn. David Kock benadrukte dat de inkomsten uit de heffingen uiteindelijk ten goede zullen komen aan de muziekartiesten.

Zodra de heffingen ingevoerd worden zullen niet alleen radiozenders maar ook andere bedrijven die muziek afspelen, zoals cafés, bars, restaurants, DJ’s, nachtclubs en organisatoren van sportieve of sociale evenementen, een vergoeding moeten betalen aan Ducapro-Buma Stemra.

De radiostations hebben minister Wever gevraagd om de argumenten die tijdens de vergadering zijn voorgedragen te overwegen, in de hoop dat hij kan ingrijpen en een oplossing kan vinden die in het belang is van de zenders en alle andere partijen die muziek gebruiken in Aruba. De radiostations erkennen de auteursrechten van artiesten, maar zijn van mening dat dit niet de juiste manier is om nieuwe kosten op te leggen aan de zenders of andere partijen.

Deel dit artikel