Nieuws op Aruba

Arubaans gezin met twee kinderen 85 florin duurder uit dan vorig jaar november

ORANJESTAD – Een gezin met twee kinderen op Aruba had in november 5.447 florin nodig om rond te komen, vijftien florin meer dan een maand daarvoor en 85 gulden meer dan een jaar geleden. Dat is op te maken uit de maandelijkse inflatierapportage van het Centraal Bureau voor de Statistiek CBS.

Wie in zijn eentje een huishouden runt, had op Aruba in november minstens 2.594 florin nodig. Zeven gulden meer dan een maand terug en 41 gulden meer dan verleden jaar november.

De prijzen op Aruba zijn in november nieuw nauwelijks gedaald of gestegen. Ten opzichte van een jaar geleden zijn de prijzen 1,7 procent omhoog gegaan. Dat is bijna vijf procent minder dan een jaar geleden. 

Sectoren

Acht van de twaalf sectoren die gemeten worden om de prijsveranderingen in beeld te brengen, kende desondanks prijsstijgingen. Vooral ‘Communicatie’ werd flink duurder, bijna zes procent. 

Maar ook ‘Recreatie en cultuur’ werd duurder, al was dat ‘maar’ 2,2 procent. Deze prijsstijgingen werden min of meer teniet gedaan door prijsdalingen in de sector ‘Transport’ van ruim vijf procent. 

Boodschappenmandje

Het boodschappenmandje dat het CBS gebruikt om de inflatie te meten bestaat uit 408 goederen en diensten. Iets minder dan de helft, 187 producten werden duurder in juli, terwijl 154 producten goedkoper werden. 67 producten bleven in prijs gelijk.

Deel dit artikel