Aruba

Arubaanse politieagent werd omgekocht door journalisten

Foto: 24ora.com

ORANJESTAD – In een opzienbarende rechtszaak in Oranjestad is de Arubaanse politieagent Robert Vos veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestien maanden, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Dit vonnis volgt na beschuldigingen van verduistering, schending van ambtsgeheim, misbruik van zijn functie, en omkoping door leden van de pers. De zaak, die bekend staat onder de naam ‘New York’, heeft voor veel opschudding gezorgd op het eiland.

Volgens het Openbaar Ministerie was Vos betrokken bij het doorgeven van vertrouwelijke politie-informatie aan journalisten van verschillende bekende Arubaanse nieuwssites. Deze praktijken vonden plaats gedurende een periode van minstens twee jaar. In ruil voor deze informatie zou Vos geldbedragen en andere giften hebben ontvangen.

De verdenkingen tegen Vos ontstonden begin 2023, toen er vermoedens waren dat hij de beschikking had over gestolen portofoons van de Arubaanse politie. Bij een huiszoeking in maart van dat jaar werden in zijn woning meerdere laptops en portofoons gevonden, die gekoppeld waren en gebruikt werden voor het verspreiden van politiecommunicatie.

Naast Vos zijn ook vier journalisten als verdachte gehoord in deze zaak. Over hun mogelijke vervolging wordt later beslist. Het OM overweegt nog om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank.

De zaak heeft grote gevolgen voor het vertrouwen in de Arubaanse politie. Als barrio-regisseur had Vos een voorbeeldfunctie en werd van hem verwacht integer en onkreukbaar te handelen. Door zijn acties heeft hij volgens de rechter dit vertrouwen ernstig geschaad, wat een risico vormde voor zijn collega’s en de veiligheid op het eiland.

De rechtbank heeft in zijn oordeel meegewogen dat Vos met zijn acties niet alleen zijn ambtsgeheim heeft geschonden, maar ook een gevaar heeft gecreëerd voor de samenleving door vertrouwelijke informatie toegankelijk te maken voor onbevoegden. Dit heeft geleid tot de relatief zware straf die nu is opgelegd.

Deel dit artikel