Nieuws op Aruba

Lichtjes in de tropen: Aruba viert Chanoeka

Foto - P. Menco

ORANJESTAD – Onder de stralende zon van Aruba vierde de Joodse gemeenschap dit jaar weer Chanoeka, het feest van de lichtjes. Acht dagen lang werden de kaarsen van de Chanoeka aangestoken, een traditie die op het eiland bijzondere warmte brengt. De viering vindt plaats in de synagoge, maar ook opvallend genoeg voor het Arubaanse parlementsgebouw in Oranjestad, zo meldt Jonet.nl

De sjoeldienst op vrijdagavond vormde het hart van de viering. “Het is een unieke ervaring om Chanoeka hier te vieren”, zegt rabbijn Alberto Baruch Zeilicovich, de leider van de Beth Israël gemeente. “Onze diensten trekken mensen van over de hele wereld aan – van Arubanen en Nederlanders tot Amerikanen en Latijns-Amerikanen.”

Hoewel de gemeenschap conservatief is – vergelijkbaar met de Massorti beweging in Nederland – heeft deze kehilla, of gemeenschap, zijn eigen unieke minhak (gebruiken). “We volgen soms andere gewoontes dan men gewend is in Nederland of elders”, legt Zeilicovich uit. “Bijvoorbeeld in de volgorde van onze dienst en wanneer we opstaan tijdens gebeden zoals het kaddisj en het sjema.”

Uitdaging

De rabbijn benadrukt de uitdagingen om elke week een minjam, het quorum van tien Joden, bijeen te krijgen voor de dienst. “Gelukkig tellen bij ons ook de vrouwen mee en hebben we een sterke toestroom van Joodse toeristen”, zegt hij.

Naast de reguliere diensten verzorgt Zeilicovich elke zaterdagochtend een lern-sessie, een studiebijeenkomst die goed bezocht wordt. “Deze sessies en andere activiteiten houden onze tradities levendig en versterken onze gemeenschapszin,” voegt hij toe.

Chanoeka, een feest dat herinnert aan de herinwijding van de Tempel in Jeruzalem en het wonder van de olie, brengt een bijzondere sfeer op Aruba. Het feest van de lichtjes, gevierd door het aansteken van de Chanoeka, een speciale kandelaar, verenigt Joden van over de hele wereld in een viering van vrijheid en licht.

Met deze viering laat de Joodse gemeenschap op Aruba zien dat traditie en moderniteit hand in hand kunnen gaan, zelfs onder de tropische zon.

Deel dit artikel